Waarom is kinderparticipatie zo belangrijk, ook in coronatijd?

Op dinsdagavond 19 mei, klokslag 19.00 uur, Minister President Mark Rutte verscheen weer op tv voor een persconferentie. Zo’n 5.7 miljoen mensen keken en luisterden hiernaar benieuwd naar de nieuwe maatregelen en wat dit betekent voor jouzelf, jouw gezin en je werk.

Dit keer richtte Minister President ook het woord tot de kinderen/jongeren. Hij gaf ze complimenten, omdat ze de coronaregels zo goed naleven, en hij deed een oproep: “Kom met ideeën, zei hij, over hoe ons land er de komende tijd uit moet gaan zien. Want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst. Jullie ideeën en creativiteit zijn dus heel hard nodig.”

Jongeren zullen uitgenodigd worden voor een gesprek bij de Minister President, maar ook de jongere kinderen zullen hier ideeën over hebben. Het is dus goed om als ouder, pedagogisch medewerker e.d. te luisteren naar wat deze kinderen te zeggen hebben. Kinderen kunnen hun stem laten horen via o.a. #ikpraatmee op verschillende social media.

Waarom is dit zo belangrijk? Het gaat hier om kinderparticipatie en dit staat voor het serieus nemen van de mening, wensen en inbreng van ieder kind. Het draagt bij aan de ontwikkeling. Kinderen leren om voor zichzelf op te komen, te onderhandelen, te ervaren dat hun mening er toe doet en worden aangesproken op de verantwoordelijkheid die ze aan kunnen. Dit geeft kinderen daadwerkelijk invloed op hun leefomgeving. Al deze vaardigheden helpen kinderen bij hun maatschappelijk functioneren, nu en later. Dit is een onderdeel van onze werkwijze op onze BSO’s bij Saartje Kinderopvang, waar we werken vanuit de Vreedzame Wijk methode. Dus dat Mark Rutte, onze Minister President, dit belangrijk vindt waarderen wij enorm. 

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) staat nog veel meer informatie over dit onderwerp, zowel voor ouders, professionals en kinderen.

 

Sanne Feil – Pedagogisch beleidsmedewerker/coach Saartje Kinderopvang